Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 09.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I lavere høyder kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Utover dagen vil plussgrader og regn føre til midlertidig svekkelse av nysnø og fersk fokksnø fra de siste dagene. I bratte heng ventes enkelte naturlig utløste skred. Høyere til fjells kan vind og snø utover dagen danne ferske fokksnøflak. I høyden kan det fortsatt finnes ustabile fokksnøflak enkelte steder etter snø og vind søndag. Disse har trolig fått tid til å stabilisere seg og er generelt vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 8. mai 2022

Søndag snødde det til havnivå, men stigende temperaturer mandag vil igjen gjøre snøoverflaten våt og fuktig i de nederste høydene. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter snø og vind lørdag og søndag.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er kornene små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Nedbørsdøgnet frem til søndag kl. 7 ble ble det målt 18 mm i Tromsø.

Fjellvær

Søndag 8. mai 2022

8 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 9. mai 2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS