Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mildværsgrensen kryper litt oppover og det kan gå enkelte naturlig utløste våte skred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred. Om stabiliteten i gamle svake lag svekkes tilstrekkelig av fukt og varme, kan skred bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Skredfaren avhenger av temperaturstigningen, nattefrost og gjenfrysing av et varmepåvirket snødekket vil generelt være gunstig for stabiliteten. Høyt til fjells kan det det danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 9. mai 2022

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer mandag og tirsdag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem.

Nedbørsdøgnet frem til mandag kl. 7 ble ble det målt 12 mm i Tromsø.

Fjellvær

Mandag 9. mai 2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 10. mai 2022

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra sør. 0 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS