Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 08.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt til fjells vil det noen steder være lett å løse ut små skred der fersk snø har lagt seg på gammel, svak snø.

Skredfarevurdering

Det er på ny ventet en lenger periode med oppholdsvær. Snøen som kom inn de siste dagene har stedvis lagt seg på svak snø av kantkorn eller rim, og vil derfor fortsatt være lett å løse ut. Dette vil være mest utpreget på fastlandet der det var mest snø fra før av.

Vær oppmerksom på andre farer som skjulte steiner.

Lengre ned i terrenget har snøen som kom lagt seg på bar bakke, og her er skredfaren betraktelig lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. desember 2022

Starten av uken ga et etterlengtet påfyll av snø. I høyden og indre strøk kom store deler som snø, her kan det ha kommet opp til 20-30 cm nysnø. Snøen ligger ujevnt fordelt, fra avblåste rabber til fastere flak i leheng. I lavlandet ble det først en del regn før det gikk over i snø, her ventes det ligge 5-10 cm nysnø.

På fastlandet ligger det gammel snø ned til rundt 300moh. Ute på øyene skal man godt opp i høyden for at ikke den nye snøen skal ligge på bar bakke.

Det er observert rim en del steder før været dro inn. Det er usikkert om rimet ble ødelagt av vind før det snødde ned eller ikke. Mindre usikkert er at det gamle snødekket mange steder består av svake lag av kantkorn, enten direkte under den nye snøen eller under skare.

Tirsdag ble det observert drønn og skytende sprekker på Tverrfjellet i Kattfjordeidet. Det ble også løst ut et lite skred i brattere heng. Onsdag ble det observert flere drønn på Ullstind

Fjellvær

Onsdag 7. desember 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til onsdag. Bris fra øst. -13 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 8. desember 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS