Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 27.12.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå naturleg eller løysast ut ved ferdsel, også frå avstand. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Snøen er ugunstig oppbygd og når vinden blir sterkare vil meir fokksnøflak legge seg i nye himmelretningar og auke lasta på vedvarande svake lag. Store skred kan då gå av seg sjølv eller vere svært lette å løyse ut ved ferdsel, også frå avstand.
Det kan vere store lokale skilnadar i snøtransport sidan det er frålandsvind.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. desember 2022

Natt til julaftan kom det opptil 40 cm snø i regionen, mest på yttersida av Kvaløya og Malangen. Denne blei påverka av vind første juledag. I skjerma terrengformasjonar ligg den som mjuke flak medan det i meir vindutsatt terreng er harde flak eller avblåst.

I november og første del av desember var det mykje klarvêr, og då blei kantkorn og rim danna nær toppen av snødekket. Dette ligg no som vedvarende svake lag nede i snødekket. Det vil ta tid før desse har tilpassa seg den nye lasta av snøen.

Fjellvær

Mandag 26. desember 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 27. desember 2022

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS