Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 03.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Ansamlinger av fersk fokksnø og vedvarende svake lag nede i snødekket. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Været roer seg, men siste dagers nedbør og vind har dannet fokksnøflak i leheng som vil være lett å løse ut skred på for en skiløper. Disse flakene vil gradvis stabilisere seg, men vis varsomhet inntil videre.

De svake lagene finnes fortsatt i snødekket og gjør situasjonen utfordrende. Med hard romjulsnø og mye snø de siste dagene kan det være vanskeligere å få faretegn fra de svake lagene dypt i snødekket, men om man først løser ut skred på disse kan de bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 2. januar 2023

De siste dagene er det kommet en del snø i fjellet, og det er dannet myke flak i skjermede formasjoner. Men den harde romjulsastrugiene er fortsatt oppe i dagen mange steder. I skogen er det mindre vindpåvirket snø. Sludd og regn har potensielt fuktet snøen opp til ca 300-400 moh.

I starten av desember ble kantkorn og rim dannet nær toppen av snødekket og ligger nå som vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse lagene ga før nyttår drønn og skytende sprekker, men har vist seg vanskelig å få tegn fra de siste dagene.

I snøværet natt til søndag ble det automatisk detektert skred ved anlegget i Grøtfjord. I snøværet mandag ble det automatisk detektert tre skred i Lavangsdalen.

Det blåste storm i fjellet i dagene før nedbøren kom rundt nyttår.

Fjellvær

Mandag 2. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 3. januar 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS