Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 04.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det er utfordrande tilhøve. Det er ustabile fokksnøflak i tillegg til at det stadvis er eit kantkornlag som er nedføyka.

Skredfarevurdering

Skred kan vere lett å løyse ut eller gå naturleg i fersk fokksnø. Dette skuldast at sterk vind vil frakte snø og danne ustabile fokksnøflak i leheng.

Rundt og over tregrensa kan det også finnast vedvarande svake lag i snødekket, som gjer at skred kan vere lettare å løyse ut og bli større enn om slike lag er fråverande. Det er usikkerheit knytt til kvar dette laget finst, men mest sannsynleg er det i skjerma terrengformasjonar, særleg i sør og aust.

Vêrprognosane er også usikre, men skredfara vil vere størst der det blir mest vind og mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. mars 2023

Denne veka har det vore annakvar dag med mildvêr og regn opp til 600-700 moh og annakvar dag med snøbyer og vind frå vest/nordvest. Det er difor noko fuktigheit i snødekket i låglandet medan det høgare er fokksnø og ubunden snø.

Førre helg snødde eit lag med små kantkorn ned. Under ca. 500 moh er dette truleg omdanna, men høgare kan det framleis vere eit problem. Sannsynlegvis er problemet størst i skjerma terrengformasjonar, særleg mot sør og aust, men det kan finnast i fleire himmelretningar. Fredag hadde det gått eit stort skred frå djeveltanna, som kan ha vore på dette laget. Fleire skred vart også detektert på varslingsanlegget i Grøtfjorden.

Fjellvær

Fredag 3. mars 2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra vest. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Usikker lavtrykksplassering gir usikre prognoser på vind og nedbør.

Lørdag 4. mars 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra nordøst om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet. Usikker lavtrykksplassering. Vind og nedbørsprognoser er usikre.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS