Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 22.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag dypere i snøen.

Skredfarevurdering

Varierende byger og litt vind kan danne fokksnøflak i enkelte nye leheng der været blir kraftigst. Det vil altså lokalt kunne finnes ustabile fokksnøflak som kan være lett å løse ut skred på. Der sola eventuelt tar mest kan det gå små naturlig utløste løssnøskred.

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skare ligger for det meste begravd under hard fokksnø. Men vær særlig oppmerksom i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn. Skred på dette laget kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. mars 2023

Det er stort sett løs ubunden snø eller myke flak i overflaten de fleste steder. Under dette finnes det hardere fokksnøflak fra mer vindfulle dager forrige uke.

Både under og over siste mildværsskare finnes det kantkornlag, men disse lagene ligger nå relativt dypt i snødekket og er generelt vanskelig å påvirke. De kan likevel være lettere å påvirke der snødekket er tynnere, og et stort skred på Kvaløya kan potensielt være på dette laget.

Kaldt og klart vær den siste uke har gitt god grobunn for dannelse av kantkorn i nysnø høyt i snødekke.

Det ble i helgen utløst skred på vestsiden av Djeveltanna, og i renne ved Klemmartindan i Malangen, samt endel solutløste små løssnøskred.

En stor bruddkant er observert i svært bratt terreng på østsiden av Synnøvjordtind på Kvaløya, fra lang avstand. Det er usikkert når denne har gått, og hvilket lag den har gått på, men sannsynligvis er det gått på kantkorn dypt i snødekket etter gradvis økt pålagring av nysnø.

Fjellvær

Tirsdag 21. mars 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 22. mars 2023

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -13 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør nord på øyene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS