Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 09.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vi venter våte naturlig utløste skred. Faren opprettholdes så lenge det regner. Fokksnøproblem høyt til fjells. Hold deg unna skredterreng.
  • Størst fare til og med tirsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Nysnø, vind og regn vil føre til betydelig skredfare.
Faren for naturlig utløste skred er størst når nedbørsintensiteten og vinden er på det sterkeste natt til tirsdag. Regn vil gjøre snødekket fuktig og dette vil føre til at våte skred løsner naturlig. I løpet av dagen vil temperaturen synke og faren avta noe.
I høyfjellet har det kommet store nysnømengder med kraftig vind og vi har ferske fokksnøflak som kan være lett å løse ut.

Enkelte steder kan det også gå skred i gamle svake lag av kantkorn, men i hvilken grad er usikkert.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. januar 2024

Frem til mandag er det kommet ca 10-20 cm med nysnø og i løpet av mandagen stiger snøgrensen opp til 600 - 800m. Under nysnøgrensen vil snøen bli gradvis mer gjennomfuktet i løpet av dagen. Over nysnøgrensen er snødekket generelt vindpåvirket, dominerende vindretning er fra omkring vest. Tidligere dominerende vindretning har vært fra SØ-S.

Stedvis kan nysnøen ha begravd kantkorn og rim som ble dannet i overflaten etter perioder med kaldt vær, mest rim ble da observert i skogen.
Det er et svakt lag av kantkorn langs bakken med stor utbredelse. Et annet svakt lag med kantkorn høyere i snødekket virker å ha mer variert utbredelse. Begge lagene ligger under en hardere snøpakke, og har den siste tiden vært vanskelig å påvirke.

Mandag og i løpet av helgen er det blitt registrert mange skred av radar-anlegg i Grøtfjorden. Det er også observert naturlig utløste skred i Oldervik.

På Tromsø fastland ble det søndag observert drønn i snøen ved skoggrensen.

Fjellvær

Mandag 8. januar 2024

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 9. januar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til tirsdag. Liten kuling fra nordvest. -3 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense i løpet av dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS