Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 11.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det har kommet mye nedbør første del av uken. Fokksnøflak fra tidligere i uken ventes å ha stabilisert seg, men høyt til fjells kan forholdene være noe mer utfordrende. Torsdag ventes litt nysnø, men neppe nok vind til å danne nysnøflak annet enn i svært utsatte leheng.

Det kan heller ikke utelukkes at det kan bli lettere å løsne skred på vedvarende svake i snødekket, dersom belastningen fra siste ukes snø blir stor nok. Der det er kommet mest snø kan skred bli store (str 3). Utløsbarheten av slike eldre vedvarende svake lag er svært usikker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. januar 2024

I helga kom det en del nysnø, og mandag kveld var det mildvær med plussgrader og regn opp til 600 - 800moh. På Pålfinnmoen målestasjon i Malangen ble det mandag målt 80 mm nedbør på 24 timer, så høyt til fjells har det kommet mye snø sammen med kraftig vind fra vest. Nedbøren og mildværet har fortsatt tirsdag og første del av onsdag.

Det gamle snødekket under nysnøen besto i stor grad av harde fokksnøflak og løsere lag med kantkorn, som var forholdsvis stabilt før snø-/regnværet kom. Noen steder lå det kantkorn og rim på overflaten før helga, som kan ha snødd/føyket ned, men i lavlandet har nok disse svake lagene blitt fuktet på mandag. At de vedvarende svake lagene er blitt mer instabile etter mildværsrunden tidligere i uken, viser seg i form av skred på fastlandet.

Første del av uka er det blitt registrert mange skred av radar-anlegg i Grøtfjorden. Første del av uken ble det også observert naturlig utløste skred i Oldervik, Sjursnes, og på veg på Kvaløya og Ringvassøya.

Fjellvær

Onsdag 10. januar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til onsdag. Liten kuling fra nordvest. -7 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense utover dagen.

Torsdag 11. januar 2024

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til bris fra vest om kvelden. -11 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS