Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 18.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes også et vedvarende svakt lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Kaldt vær gjør at fokksnøen vil trenge tid å stabilisere seg. Det kan være lett for en skiløper å løse ut skred i fersk fokksnø. Vær særlig observant på dette i vestvendte heng og andre leområder.

Et svakt lag er i ferd med å utvikle seg mellom to skarelag fra forrige ukens mildvær. Særlig der hvor skarelaget er tynt kan det være mulig å påvirke dette, men per nå har dette ikke gitt noen faretegn. Vær likevel observant på faretegn som drønn og skytende sprekker når du ferdes i terrenget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. januar 2024

Østlig vind har dannet ferske fokksnøflak. Desto høyere i terrenget en kommer, desto mer vindpåvirket er snødekket. I skogen er det fortsatt mulighet for å finne noe løs og ubunden snø etter helgens snøfall på 10-20 cm.

Et kantkornlag er i ferd å danne seg mellom to skarelag fra forrige ukens mildvær, som ga plussgrader og regn opp til 600-800 moh. Hittil har det vært lite faretegn fra dette laget, men med tanke på kaldt vær fremover må utviklingen følges med på.
Eldre kantkornlag dypt i snødekket er under 600-800 moh. blitt gjenfrosset og stabilisert, og også over 600-800 moh. har de ikke gitt noen signaler i det siste.

Tirsdag ble det observert ferske naturlig utløste løssnøskred, størrelse 1. Også mandag ble det observert flere naturlig utløste løssnøskred og små flak.

Onsdag ble det observert svært kraftig snøfokk i Malangen. Tirsdag ble det raportert om skytende sprekker og snøfokk fra SV. Også mandag var det fersk vindtransportert snø fra Ø og N.

Fjellvær

Onsdag 17. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -24 °C til -10 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Torsdag 18. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -24 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS