Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 08.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes stedvis vedvarende svake lag høyt i snødekket. Gjør konservative veivalg, særlig rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred der fokksnø ligger på kantkorn høyt i snødekket. Det er stor variasjon i både hvor ustabile lagene er, og i flaket som ligger oppå. Flest faretegn er observert rundt skoggrensen. Hold avstand til bratt terreng om du opplever drønn eller andre faretegn.

Litt vind fra sørøst kan føre til små ferske fokksnøflak i leområder som er lette å løse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. februar 2024

Snødekket er påvirket av sterk vind fra nord natt til fredag, og vind fra sørøst søndag.
Flere kortvarige mildvær siste dagene av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Varmest var det 29/1 med plussgrader opp til ca 1000 moh.

Mellom skarelagene som ble dannet forrige uke er det stedvis observert kantkornlag som bryter lett på stabilitetstester. Problemet er hovedsakelig observert i Lyngen, men antas å kunne være tilstede i alle himmelretninger og de høydenivåer der mildværene har virket. Men på grunn av mye vind forrige uke er det store lokale variasjoner i snødekket. Det observert drønn på Gårdselvtind, Kattfjordeidet og Tromsø fastland mandag. Også et drønn ved Kattfjoreidet på tirsdag.

Søndag og mandag ble det løst ut flere små flakskred rundt Kattfjoreideidet. Tirsdag ble det løst ut et middelse stort skred i samme område.

Onsdag er det observert ca 10 cm løs ubunden nysnø på Kvaløya.

Fjellvær

Onsdag 7. februar 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 8. februar 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS