Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 27.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø. Om vedvarande svake lag påverkast kan skred bli store.

Skredfarevurdering

Skred kan løysast ut både på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø.

Vedvarande svake lag er enkelte stadar lette å påverke og det er også mogleg å løyse ut flakskred frå avstand. Det skal truleg meir til for å påverek desse laga no enn i førre veke, men om du gjer det kan eventuelle skred bli store.

Det er også mogleg å løyse ut skred i fersk fokksnø danna i og etter bygevêr måndag. Fokksnøen vil stabiliserer seg relativt raskt sidan det er gunstige temperaturar, men nokre stadar vil det framleis vere mogleg å løyse ut skred. Lettast vil det vere på dei høgaste fjelltoppane og der det kjem mest snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. februar 2024

Dei siste dagane har det vore relativt mildt for årstida med plussgrader opptil 700 moh, tidvis mykje vind og også noko nedbør frå søndag kveld. Snøoverflata er difor varierande og vekslar mellom våt og fuktig snø, skare, og vindpåverka snø av ulik hardheit.

Djupare i snødekket er det skarelag etter mildvær i slutten av januar, som gjekk opp til ca. 1000moh. Rundt dette har det danna seg vedvarande svake lav av kantkorn, og det gjekk fleire store til svært store skred på desse i førre veke. Mellom anna gjekk det eit svært stort skred på Buren og fredag kveld gjekk det skred over vegen på Kattfjordeidet.

Det er også observert drønn på desse laga i helga.

Fjellvær

Mandag 26. februar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 27. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS