Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 17.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel søndag ettermiddag: Skredfara aukar i takt med vinden. Snø vil no blåse inn i leheng i nye himmelretningar og det er venta naturleg utløyste skred.

Fokksnøen kan stadvis legge seg på vedvarande svake lag høgt i snødekket, som gjer at skred er lettare å løyse ut og kan bli større enn om slike lag var fråverande. Fjernutløysing av skred er mogleg.

Det finst framleis vedvarande svake lag djupare i snødekket, men den siste tida har dei vore vanskelege å påverke sidan dei ligg under hard bærande snø. Om all nysnøen endrar dette kan det gå svært store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. mars 2024

Laurdag kom det noko snø og det var sterk vind frå vest og nordvest. Snøoverflata består i hovudsak av vindpåverka snø av ulik hardheit, men det kan vere ubunden snø i lune terrengformasjonar og i skogen. På dei mest vindutsette stadane er det avblåst til gammal hard snø og det er stadvis oppstikkande stein.

Djupare i snødekket finnast det vedvarande svake lag av kantkorn rundt eit skarelag som vart danna av mildvêr som gjekk opp til 800 -1000 moh i slutten av januar. Korna har starta å bli avrunda og ligg under hard snø og er difor ikkje eit vesentleg problem no.

Laurdag vart det observert drønn og skytende sprekker i snøen fleire stadar i regionen.

Fjellvær

Lørdag 16. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -13 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med vest til nordvest stiv kuling. Om kvelden kan hende nordvest sterk kuling.

Søndag 17. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sør. -12 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS