Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 24.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med et vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket. Vær forsiktig der det ligger innblåst fokksnø.

Skredfarevurdering

Lite vind og gunstig temperatur gjør at ferske fokksnøflak stabiliseres relativt raskt og det kreves større belastning for å påvirke disse.

Vær fortsatt oppmerksom på at noen steder kan fokksnøflakene ligge over et vedvarende svakt lag av små kantkorn. Dette virker mest utbredt i N-vendte heng.

I indre strøk av regionen er det et kantkornlag ved bakken, men dette er tykt og uten spenninger i fokksnøen over, slik at det er vanskelig å løse ut skred i dette nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 23. desember 2019

I forrige uke kom det 10-20 cm nysnø i ytre strøk av regionen. De siste dagene har det blåst opptil kuling fra SØ og det har blitt dannet ferske fokksnøflak i leheng der vinden har fått tak. Fokksnøflakene ligger på et varierende underlag av skare eller eldre fokksnø.

Snødekket har i store deler av regionen tidligere vært helt gjennomfukta opptil ca. 500 moh, men i indre strøk kom det mindre regn under forrige mildvær og der ble det bare dannet et tynt skarelag øverst i snødekket.

Under gamle fokksnøflak finnes noen steder et svakt lag av små kantkorn. Kantkornene ligger vekselvis under, over og mellom porøse skarelag. Drønn i snøen fra dette laget har blitt observert i ytre strøk av regionen.

Det er fremdeles kantkorn ved bakken (i lavlandet) i indre strøk. Dette laget er tykt og observatør melder at det ikke er spenninger i fokksnøflakene oppå dette.

Lørdag ble det observert overflaterim i området ved Alteidet, men dette lå på mykt underlag og er nok nå i stor grad ødelagt av vinden.

Fjellvær

Mandag 23. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 24. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS