Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 16.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Stor pålagring over tid på svakt snødekke kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Det har vært stor pålagring av snø i leheng de siste dagene, og den vindtransporterte snøen ligger mange steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn. På grunn av vedvarende svake lag som kan forplante seg langt, kan skred bli store. Varierende vindforhold kan ha lagt opp snø i flere ulike himmelretninger.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet mye nysnø i regionen, mest i vest. Periodevis kraftig vind har lagt opp snø i leområder.

I snødekket finnes det et vedvarende svakt lag med godt utviklede kantkorn. Kantkornlaget har vært utviklet rundt et skarelag, men i indre strøk kan selve skarelaget ha blitt omdannet. Det vedvarende svake laget finnes mange steder i regionen. Flest observasjoner er gjort ved Alteidet og Leirbotn-Stokkedalen. Her er det observert at laget er tydelig ustabilt med god evne til bruddforplantning. Det kan være lokale variasjoner i utbredelse og egenskaper.

Mandag gikk et stort skred ved Davatluft på Stjernøya. Søndag ble det observert et middels stort skred i tregrensa ved Stokkedalen. Lørdag formiddag ble det observert bruddkanter etter flere store skred både i Kåfjordfjella og Langfjordfjella.

Mandag formiddag har det kommet 25 - 50 cm snø siste 3 døgn i store deler av regionen. I sørlige og indre strøk har det kommet 5 - 25 cm i samme periode.

Fjellvær, 15.02.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om formiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 16.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS