Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 17.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Stor pålagring over tid på svakt snødekke kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Været roer seg litt, men siden det finnes vedvarende svake lag mange plasser under den ferske snøen kan det fortsatt være lett å løse ut skred. På grunn av disse varende svake lagene som kan forplante seg langt, kan skred bli store og fjernutløses fra avstand Vær obs på at det kan gå skred også i skogen, og at selv små skred kan få store konsekvenser i nærhet av trær og andre terrengfeller.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet mye nysnø i regionen, mest i vest. Periodevis kraftig vind har lagt opp snø i leområder.

I snødekket finnes det et vedvarende svakt lag med godt utviklede kantkorn. Kantkornlaget har vært utviklet rundt et skarelag, men i indre strøk kan selve skarelaget ha blitt omdannet. Det vedvarende svake laget finnes mange steder i regionen. Flest observasjoner er gjort ved Alteidet og Leirbotn-Stokkedalen. Her er det observert at laget er tydelig ustabilt med god evne til bruddforplantning. Det kan være lokale variasjoner i utbredelse og egenskaper.

Mandag gikk to store skred på Stjernøya, et stort skred på Skatviktinden ved Øksfjord og mest sannsynlig og et flertall store skred i Kvænangen. Søndag ble det observert et middels stort skred i tregrensa ved Stokkedalen. Lørdag formiddag ble det observert bruddkanter etter flere store skred både i Kåfjordfjella og Langfjordfjella.

Fjellvær, 16.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 17.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS