Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 18.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng. Store skred kan gå på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Store skred kan gå på vedvarande svake lag. Dei kan gå i alle himmelretningar og bli overraskande store. Dette kan skje der t.d. personar og snøskuterar påverkar snødekket, og det er også mogleg å fjernutløyse skred. Frå ettermiddagen kan skred gå naturleg som følgje av at vind lastar snø inn i leheng, noko som gir auka last på vedvarande svake lag. Då kan det også vere mogleg å løyse ut skred i den ferske fokksnøen. Unngå skredterreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Mykje nysnø og periodevis kraftig vind i helga har påverka snøoverflata. Over tregrensa er det vindpåverka snø, medan det i skogen og skjerma terrengformasjonar framleis er laussnø.

Lengre ned i snødekket er det fleire vedvarande svake lag av kantkorn og delvis begerkrystallar. Dette er både ved bakken, i samband med skare, eller i lag under fokksnøen. Den siste tida, særleg i helga, har det gått mange naturleg utløyste skred på desse laga. Dei fleste skreda har vore store, men også svært store skred har gått. Infrastruktur, som vegar og kraftlinjer har blitt påverka.

Fjellvær, 17.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 18.02.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -20 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden lokalt opp i sørøst sterk kuling.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS