Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 24.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng. Store skred kan gå på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Kraftig vind de siste dagene har påvirket snøoverflaten som nå er avblåst eller hardpakket. Under den hardpakkede snøen ligger det flere lag med kantkorn som mange steder er vanskelig å påvirke. Der snøen er myk eller tynn så er det mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred. Fjernutløsning er mulig. Nedbør og vind gjør at det vil legge seg opp ferske nysnøflak i høyden, men skredene forventes ikke å bli like store. Gunstig temperatur gjør at nysnøflakene vil stabilisere seg raskt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av kraftig vind fra forskjellige retninger den siste tiden. På rygger og vindutsatte formasjoner er det enten avblåst ned til stein og skare, eller hard fokksnø.

Lenger ned i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller. Dette finnes enten ved bakken, i forbindelse med skare eller i lag under fokksnøen. De to siste helgene har det løsnet mange naturlig utløste skred på disse lagene. De fleste skredene har vært store, men også enkelte svært store. Infrastruktur, som veier og kraftlinjer har blitt påvirket.

Søndag er det observert et naturlig utløst skred i nærheten av Ulsvåg.

Fjellvær, 23.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 24.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om formiddagen. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS