Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 25.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng. Store naturlig utløste skred kan gå på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan snødekket vil respondere på temperaturøkningen og nedbøren som er meldt. Snødekket vil trolig svekkes og vi forventer naturlig utløste skred. Det ligger flere lag med kantkorn i snødekket under hard fokksnø. Nedbør og vind gjør at det vil legge seg opp enkelte små nysnøflak i høyden. Gunstig temperatur gjør at nysnøflakene vil stabilisere seg raskt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av kraftig vind fra forskjellige retninger den siste tiden. På rygger og vindutsatte formasjoner er det enten avblåst ned til stein og skare, eller hard fokksnø.

Lenger ned i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller. Dette finnes enten ved bakken, i forbindelse med skare eller i lag under fokksnøen. Det har det løsnet mange naturlig utløste skred på disse lagene. De fleste skredene har vært store, men også enkelte svært store. Infrastruktur, som veier og kraftlinjer har blitt påvirket.

Tirsdag meldes det om lett snøfokk i rundt Storsandnes.

Fjellvær, 24.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om formiddagen. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.02.2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra sør, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS