Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 01.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Mai begynner med svært vinterlige forhold i fjellet, og fortsatt snøbyger og vind fra NV vil føre til mer pålagring i de samme leområdene som har fått mye fokksnø de siste dagene. Disse fokksnøflakene kan det være lett for en skiløper/skuter å løse ut, og der det har lagt seg opp mest snø de siste dagene kan man løse ut store skred. Enkelte naturlig utløste skred kan også forekomme. Det kan også gå enkelte løssnøskred i bratte heng dersom sola kommer fram.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Snødekkehistorikk

Den siste uka har det stedvis kommet 30-50cm nysnø i fjellet som har lagt seg over et solid skarelag etter mildværet i midten av april. Torsdag og fredag var det perioder med kraftig vind fra NV som flytter en del av nysnøen inn i leområder.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket, men det skal trolig mye til for å påvirke disse nå.

Torsdag gikk det er lite skred på veg i Loppa.

Lokalt kan det ha blitt dannet små kantkorn i overgangen mellom gammel og ny snø. Dette er ikke observert skred eller faretegn fra dette.

Fjellvær, 30.04.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Stor usikkerhet i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 01.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS