Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 02.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Soloppvarming i bratte heng gir fare for våte løssnøskred i nysnøen.

Skredfarevurdering

Utover dagen ventes sola å komme fram og varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Da forventes det små og middels store løssnøskred. Fokksnø fra de siste dagene vil gradvis stabiliseres. Generelt vurderes dette nå å være vanskelig å løse ut, men vær obs på at stabiliseringen tar noe lengre tid i høyden og i skyggesider på grunn av lavere temperatur. Stedvis kan det ha lagt seg opp mye fokksnø, så vær obs på at det kan være mulig å løse ut store skred ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Den siste uka har det stedvis kommet 40-60cm nysnø i fjellet som har lagt seg over et solid skarelag etter mildværet i midten av april. Mye mindre nysnø i indre deler av regionen. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i fokksnøflak av ulik hardhet.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket, men det skal trolig mye til for å påvirke disse nå.

Fjellvær, 01.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.05.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS