Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker i solsidene utover dagen. Det kan også være mulig å løse ut store skred i fokksnø.

Skredfarevurdering

Det har stedvis dannet seg et lag med små kantkorn mellom den gamle skaren og nysnøen fra siste uke. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, men foreløpig er det ikke observert noe særlig faretegn knyttet til dette. Det er likevel lurt å være obs på at det kan være lett å løse ut skred i fokksnø enkelte steder, selv om den nå har fått tid til å stabilisere seg. Sola vil varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, men det kan heller ikke helt utelukkes at soloppvarming kan utløse store flakskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Den siste uka har det stedvis kommet 40-60cm nysnø i fjellet som har lagt seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Mye mindre nysnø i indre deler av regionen. Torsdag og fredag var det litt vind fra NV, så noe av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak.

I Lyngen og Nord-Troms har det gått noen store skred og er observert drønn flere sted. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket der. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. I Vest-Finnmark er det observert små kantkorn mellom skare og nysnøen fra siste uke, men lite faretegn fra dette laget foreløpig. Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er søndag meldt inn flere SØ-vendte skred str 2 - 3 i Kåfjordfjellene som sannynligvis har gått under og etter snøværet fredag/lørdag. Det har også gått et str.2 skred NV-vendt ved Koppartind.

Fjellvær, 02.05.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS