Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 04.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Usikkerhet rundt et nytt kantkornlag. Det kan være mulig å løse ut store skred enkelte steder. Soloppvarming kan føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Det har stedvis dannet seg et lag med små kantkorn mellom den gamle skaren og nysnøen fra siste uke. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, men foreløpig er det ikke observert noe særlig faretegn knyttet til dette.
Forholdene ligger til rette for at dette kantkornlaget kan videreutvikles, og det er lurt å være obs på at det kan være lett å løse ut skred i fokksnø noen få steder, og gjøre konservative veivalg de nærmeste dagene.

Sola vil varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, og det kan heller ikke helt utelukkes at soloppvarming kan utløse større flakskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Den siste uka har det stedvis kommet 40-60cm nysnø i fjellet som har lagt seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Mye mindre nysnø i indre deler av regionen. Torsdag og fredag var det litt vind fra NV, så noe av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak.

I Lyngen og Nord-Troms har det gått noen store skred og er observert drønn flere sted. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket der. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. I Vest-Finnmark er det observert små kantkorn mellom skare og nysnøen fra siste uke, men lite faretegn fra dette laget foreløpig.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er søndag meldt inn flere SØ-vendte skred str 2 - 3 i Kåfjordfjellene som sannynligvis har gått under og etter snøværet fredag/lørdag. Det har også gått et str.2 skred NV-vendt ved Koppartind og noen mindre skred som trolig er utløst av scooter i nærheten av Leirbotnvatn.

Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS