Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn i overflaten flere steder i regionen. Med vindøkning og litt nedbør utover ettermiddagen er det mulighet for at disse kan føyke ned og utgjøre et nytt skredproblem. Flak som blir liggende over et slikt kantkornlag vil være svært lette å løse ut. Siden vinden stort sett vil komme fra nordøst, vil snøen i hovedsak flyttes inn i leheng i sørvestlig sektor der disse krystallene virker å være mindre utviklet, og problemet vil dermed trolig ha begrenset utbredelse i første omgang.

Vær fortsatt oppmerksom på at det enkelte steder kan være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke. Flakskred som utløses på dette laget kan forplante seg langt og bli store. Vindøkning vil uansett føre til at det i leheng dannes ferske fokksnøflak som lett kan påvirkes.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige ukes snøfall med vind fra NV dannet myke fokksnøflak i leheng. Siste dagers finvær har påvirket snøoverflaten, og enkelte steder er det dannet kantkorn i overflaten.

Det er tidligere i uken observert drønn i snødekket og utvikling av små kantkorn mellom gammel skare og nysnø. Dette tyder på at det nå kan finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen. Det kan utgjøre et svært potent problem om det dannes flak over.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra øst om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS