Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 08.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med snøvær og vind gir en komplisert situasjon som kan føre til skred.

Skredfarevurdering

Lørdag fortsetter med en god del nedbør og noe vind. Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn i overflaten flere steder i regionen. Med vindøkning og litt nedbør utover ettermiddagen er det mulighet for at disse kan føyke ned og utgjøre et nytt skredproblem. Flak som blir liggende over et slikt kantkornlag vil være svært lette å løse ut. Vær fortsatt oppmerksom på at det enkelte steder kan være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke. Flakskred som utløses på dette laget kan forplante seg langt og bli store. Det er ventet mest snø og vind sørvest i regionen, og her kan fokksnøflakene være lette å løse ut selv om de ikke legger seg over vedvarende svake lag.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige ukes snøfall med vind fra NV dannet myke fokksnøflak i leheng. Siste dagers finvær har påvirket snøoverflaten, og under ca 500moh har snødekket gjennomgått flere smelte-fryse sykluser. I fjellet er snødekket mer vinterlig. Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen.

Det er tidligere i uken observert drønn i snødekket og utvikling av små kantkorn mellom gammel skare og nysnø. Dette tyder på at det nå kan finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er observert små solutløste skred i sørvendte hellinger de siste dagene.

Fjellvær, 07.05.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra øst om ettermiddagen.

Fjellvær, 08.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra øst. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS