Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Søndag roer været seg og de ferske fokksnøflakene får tid til å stabilisere seg. Det er likevel en kompleks situasjon i fjellet, og vanskelig å vurdere skredfaren, ettersom fokksnø kan ha lagt seg over kantkornlag på snøoverflaten eller lenger ned i snødekket. I slike heng kan det være lett eller svært lett å løse ut skred, og skred på kantkornlaget lenger ned i snødekket kan bli store. Andre steder kan den nye snøen ha lagt seg på stabilt snødekke og her vil skredfaren være betraktelig lavere.

Skredfaren er generelt høyere vest i regionen og høyere til fjells.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Denne ukens finvær påvirket snøoverflaten, særlig i sørvendte sider.

Under ca 500moh har snødekket gjennomgått flere smelte-fryse sykluser. I fjellet er snødekket mer vinterlig. Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen.

I enkelte heng finnes det nedføyket overflatekant/rim etter siste døgns snøfall.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er observert små solutløste skred i sørvendte hellinger tidligere i uken.

Fjellvær, 08.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra øst. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest

Fjellvær, 09.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS