Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I lavlandet og i solvendte fjellsider ventes naturlig utløste våte løssnøskred. I høyden er nedføyket overflatekant/rim problemet.

Skredfarevurdering

Mandag blir det mildere og der solen tar tak vil det gå naturlig utløste våte løssnøskred. Med relativt høye temperaturer vil helgens fokksnø stabilisere seg raskt, men i enkelte heng høyt til fjells der overflatekant/rim har blitt begravd under fokksnø vil det fortsatt være lett å løse ut skred. Det har tidligere vært observert et svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det virker for øyeblikket lite aktivt. Unntaket er muligens høyt til fjells og der snødekket er tynt. Skred på dette laget kan potensielt bli store.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom rundt 5 -10 cm nysnø over 200-300 moh fredag og lørdag. Søndag varmet solen godt i sørvendte og østvendte heng og fuktet snødekket opp til ca 600 moh Over 500moh var det mer vinterlig med fokksnøflak av varierende hardhet.

I enkelte heng finnes det sannsynligvis nedføyket overflatekant/rim etter helgens snøfall. Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er observert flere våte løssnøskred søndag ved Bergsfjord.

Fjellvær, 09.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS