Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 12.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sol og høye dagtemperaturer kan føre til naturlig utløste skred, særlig i leområder i høyden og i bratte solvendte heng.

Skredfarevurdering

Stor temperaturøkning i vente, spesielt i indre strøk. Økende temperaturer og perioder med sol gjør at vi venter naturlig utløste, våte løssnøskred.

Fokksnø fra helgen vil i all hovedsak ha stabilisert seg, men i enkelte heng høyt til fjells der overflatekant/rim har blitt begravd under fokksnø vil det fortsatt være mulig å løse ut skred. Det har tidligere vært observert et svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det virker for øyeblikket lite aktivt. Unntaket er muligens områder høyt til fjells med tynt snødekke. Etter hvert som varmen trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne skred av seg selv. Skred på dette laget kan potensielt bli store.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær og nedbør som regn tirsdag fuktet opp snøoverflaten opp til ca 500 moh. Over dette har nedbøren tirsdag kommet som snø.

I skyggefulle partier over ca 700-900 moh er det tørr snø under den fuktige overflaten. Lavere enn 900 moh er snødekket gjennomfuktet i solutsatte fjellsider og det er lite snø lavere enn 100 moh.

I enkelte heng finnes det sannsynligvis nedføyket overflatekant/rim etter helgens snøfall.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn lenger ned i snødekket, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

I tillegg finnes det vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Mandag ble det observert noen våte løssnøskred i solvendte heng. Tirsdag ble det observert et lite flakskred i Stokkedalen.

Fjellvær, 11.05.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS