Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Litt økende vind kan føre til ferske fokksnøflak i leområder, særlig i ytre strøk der det stedvis er en del løs snø tilgjengelig. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen, spesielt der den ligger over svak snø fra kuldeperioden de siste dagene.

Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg med unntak av mellom 100-400 moh der det er observert lag av kantkorn høyt i snødekket. Her kan fjernutløsning av skred være mulig.

Høyere til fjells finnes vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og antas å generelt være vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 29. desember 2021

Snødekket varierer i regionen. Søndag og mandag kom det 5-15 cm nysnø i ytre strøk med forholdsvis lite vind. Kaldt klart vær siden dess har noen steder svekket snøoverflaten og dannet kantkorn og overflaterim.

Opp til ca 400 moh er det to skarelag etter mildvær 17.des, og mellom disse skarelagene er det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Dette er observert vest i regionen og antas å finnes i alle himmelretninger i ytre strøk, men trenger innblåst snø oppå for å være et aktivt skredproblem.
I tillegg finnes dypereliggende kantkornlag etter tidligere kuldeperioder mange steder.

Tirsdag gikk et lite skred over vei ved Hasvik på Sørøya. Tirsdag ble det observert drønn rundt 200-400 moh på Alteidet.
Det er lite observasjoner fra indre deler av regionen den siste tida.

Fjellvær

Onsdag 29. desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 30. desember 2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS