Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 27.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Fokksnøen fra tidligere i uken vil gradvis stabiliseres, men noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred. Det kan også være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en skuter. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet i helgen har fuktet snøen til rundt 400-600 moh. Etter dette har det kommet rundt 15-25 cm nysnø som har lagt seg over den fuktige snøen. Kraftig vind fra vest, særlig i ytre strøk, har påvirket snødekket. Mange steder er det avblåst ned til gammel hard snø. I leheng mot øst og sørøst ligger det en god del innblåst myk snø oppå skaren.

Det finnes kantkornlag dypere i snødekket. Mildværet i helgen har stabilisert dette de fleste steder i lavlandet. Høyere til fjells er de sannsynligvis fortsatt er tilstede, men er vanskelig å påvirke når de ligger dypt i snødekket. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Fjellvær, 26.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.01.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS