Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 29.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Vinden dreier, og utover dagen kan det i enkelte områder dannes ferske flak av vindtransportert snø i nye leområder. Det kan også finnes ustabil fokksnø i andre himmelretninger etter litt snø og vind i fjellet de siste dagene, selv om skredfaren vil avta der vinden ikke laster inn snø. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en skuter. Da kan skred bli svært store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet sist helg har fuktet snøen til rundt 400-600 moh. Etter dette har det kommet rundt 15-25 cm nysnø som har lagt seg over den fuktige snøen. Kraftig vind fra vest, særlig i ytre strøk, har påvirket snødekket. Vindreining til sørlig vind lørdag vil påvirke snøen i overflata og kan flytte litt snø inn i nye leheng. Mange steder er det avblåst ned til gammel hard snø.

Det finnes kantkornlag dypere i snødekket. Mildværet i helgen har stabilisert dette de fleste steder i lavlandet. Høyere til fjells er de sannsynligvis fortsatt tilstede, men er vanskelig å påvirke når de ligger dypt i snødekket. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Fjellvær, 28.01.2022

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS