Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 22.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder med fersk fokksnø. Generelt stabile forhold.

Skredfarevurdering

Lavere temperaturer vil stabilisere snødekket videre. Over mildværsgrensa vil nedbør i kombinasjon med vind gi fokksnøflak. Milde temperaturer gjør at de stabiliserer seg raskt, men når de dannes kan det være lett å løse ut skred. Svake lag finnes i snødekket, men er vanskelig å påvirke når snødekket fryser. Vær oppmerksom på utglidningsfare i bratte, harde og gjenfryste sider.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær har gjort snøen våt til fjelltopphøyde, men med synkende temperaturer fryser snøoverflata over mildværsgrensa. Det kan komme litt påfyll av snø utover dagen.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag i forbindelse med skare. Dette har den siste tida vært vanskelig å påverke, men under mildværet tidligere i uken gikk det noen flakskred i Bergsfjord og mot Sukkertoppen i Alta.

Det gikk våte løssnøskred tidligere denne uken.

Fjellvær, 21.04.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om formiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Frisk bris i ytre strøk.

Fjellvær, 22.04.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS