Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 28.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Middels store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil mange steder være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Noen steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der nysnøen har lagt seg rett på glatt skare eller dersom sola titter frem.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.04.2022

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå de siste dagene. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 20-30 cm i løpet av et par døgn. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det er fortsatt mye fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda.

I slutten av mars utvikla det seg et kantkornlag rundt skarelag nede i snødekket, men dette virker nå å være avrundet eller svært vanskelig å påvirke.

Onsdag ble en person tatt av et snøskred ved Sandland i Loppa kommune.

Fjellvær, 27.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Fjellvær, 28.04.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS