Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Vindøkning og nysnø gir ferske fokksnøflak i lesider. Hardheten og utbredelse på flakene vil variere med nysnømengde og hvor vindutsatt terrenget er. Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest innblåst nysnø. Der sola får tak, kan det gå naturlige løssnøskred. Vær oppmerksom på at lokalt kan det finnes vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette kan gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Gode vurderinger og trygge veivalg er viktig!

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder i ytre strøk er det meldt om ca 80-100 cm i løpet av de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Hardheten og utbredelsen på fokksnøen varierer fra myke til harde flak ettersom hvor vindutsatt det er. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høye temperaturgradienter i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt kan ha dannet seg svakt lag med kantkorn, men dette er foreløpig ikke direkte bekreftet med observasjoner.

De siste par dagene har det blitt meldt om flere naturlig utløste skred i bratt terreng vest i regionen.

Fjellvær, 01.05.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

9 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra øst, endring til stiv kuling fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS