Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 09.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I lavlandet og i solvendte fjellsider kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Utover mandag ventes temperaturstigning, litt regn i lavlandet og litt snø høyere til fjells. Plussgrader og regn kan føre til midlertidig svekkelse av nysnø og fersk fokksnø fra de siste dagene. I bratte heng kan det gå enkelte naturlig utløste skred. Høyre til fjells kan vind og snø de siste dagene ha dannet ustabile fokksnøflak i leheng. Milde temperaturer gjør at disse raskt har stabilisert seg en del steder, men rundt de høyeste toppene kan det danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet. Områder som fikk mye nysnø i helga, som fjellene på Øksfjordhalvøya, er mest utsatt.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Natt til søndag snødde det til havnivå, men stigende temperaturer mandag vil igjen gjøre snøoverflaten våt og fuktig i de nederste høydene. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter kraftig vind natt til søndag.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Fredag og lørdag gikk det mange små og noen middels store løssnøskred i Haldefjella og rundt Altafjorden. Flere middels store skred løsnet fredag i soloppvarmede sørsider på sørlige og sørøstlige deler av Øksfjordhalvøya.

Nedbørsdøgnet frem til søndag kl. 7 ble ble det målt 45 mm i Nuvsvåg, og 21 mm i Langfjordbotn.

Fjellvær, 08.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sterk kuling natt til søndag.

Fjellvær, 09.05.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra nordøst om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Liten kuling utsatte steder. Vinddreining til NØ i ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS