Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 08.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt til fjells vil det noen steder være lett å løse ut skred der fersk snø har lagt seg på gammel snø.

Skredfarevurdering

Et lite påfyll av nysnø, og økende vind fra retning kan skape ferske ustabile flak i nye heng. I høyfjellet ligger snøen fra de siste dagene på det gamle, tynne snødekket. De steder der det har vært mest pålagring kan være lett å løse ut skred. Her kan flakene ligge på svake lag av kantkorn eller rim. Skredstørrelsen begrenses av de beskjedne mengdene snø som kom. Vær oppmerksom på andre farer som skjulte steiner. Lengre ned i terrenget ligger nysnøen på bar bakke, og her ventes ikke skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. desember 2022

Starten av uken ga et etterlengtet påfyll av snø. I høyden kom det som snø, her kan det ha kommet opp til 10-15 cm nysnø. I lavlandet har det gjennom de siste døgnene vekslet mellom regn og snø, det har flere steder dannet seg en tynn skare. Før dette snøfallet var det barmark opp til 300-400 moh, høyere i ytre strøk. Over dette var snødekket tynt og bestod generelt av skare og noen steder ruflesnø av kantkorn i overflaten.

Det er observert rim en del steder før været dro inn i starten av uken. Det er usikkert om rimet ble ødelagt av vind før det snødde ned eller ikke. I det gamle snødekket er det også lag av kantkorn etter den lange kuldeperioden i slutten av november.

Det er observert drønn i snøen på Laslettind.

Fjellvær

Onsdag 7. desember 2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -15 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 8. desember 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS