Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 24.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Noen steder er det mulig å løse ut farlige skred på svake lag nede i snødekket. Små skred vil være lette å løse ut der vinden fraktet inn fersk snø.

Skredfarevurdering

Det er mulig for en skiløpere å løse ut farlige skred på svake lag opp til en halvmeter dypt i snødekket. Dette skyldes vedvarende svake lag av kantkorn. Fjernutløsning vil være mulig. Litt fersk snø de siste dagene vil også øke belastningen på de dypere svake lagene, og her kan disse bli lettere å løse ut.

Der snøen de siste dagene har dannet små fokksnøflak vil disse også være lette å løse ut. Vind fra forskjellige retninger gjør at vi nå har ustabile fokksnøflak i mange himmelretninger.

I områder der det er lite snø, for eksempel rundt Hammerfest, er skredfaren betraktelig lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. desember 2022

Det har kommet nysnø spredt her og der i regionen i siste uke. Mange steder ligger den løs og upåvirket av vind i overflaten. Under denne ligger myke til harde fokksnøflak fra et større snøfall i mitten av desember. I ytre strøk, særlig nord i regionen, er det betydelig mindre snø.

I november var det mye klarvær, og da ble det dannet kantkorn og rim nær toppen av snødekket. Dette ligger nå som vedvarende svake lag under fokksnøflak. Det er mindre respons i dette laget nå sammenlignet med sist helg, men det må absolutt fortsatt tas med i vurderingen. Laget er til stede der det har ligget snø siden november.

Ingen ny skredaktivitet, men observerte skred sist uke er knyttet til svake lag av rim og kantkorn. Disse lagene er fortsatt tilstede i snødekket.

Fjellvær

Fredag 23. desember 2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 24. desember 2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris fra nord.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS