Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 31.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan stedvis være lett å løse ut farlige skred, også fra avstand. Unngå derfor skredterreng.

Skredfarevurdering

Det skal fremdeles være mye vind, og leheng i vestlig til nordlig sektor vil ha fått mye pålagring de siste dagene. Det kan derfor lett løses ut skred i det ugunstig oppbygde snødekket med fokksnøflak over vedvarende svake lag. Hvor lett det er å påvirke de svake lagene avhenger av tykkelsen og hardheten til overliggende snø. Stedvis kan skred være lett å løse ut, også fra avstand.

I områder der det er svært lite snø, som f.eks. rundt Hammerfest, er skredfaren lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 30. desember 2022

Det har vært sterk vind den siste tida. Snøoverflata består derfor hovedsakelig av hard fokksnø, og på de mest vindutsatte stedene kan det være avblåst til skare. Nord i regionen har det meste av snøen blåst på havet og det er klart mindre snø.

I november og starten av desember ble kantkorn og rim danna nær toppen av snødekket. Dette ligger nå som vedvarende svake lag nede i snødekket. Laget er tilstede der det har vært snø siden november.

Drønn og skytende sprekker er blitt observert på de svake lagene de siste dagene.

Fjellvær

Fredag 30. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra om kvelden. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 31. desember 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig sterk kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS