Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 04.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø. Det finnast kanskje vedvarande svake lag under fokksnøen nokre stadar.

Skredfarevurdering

Skred kan løysast ut i fersk fokksnø. Dette skuldast at sterk vind vil frakte snø og danne ustabile fokksnøflak i leheng. Eit og anna naturleg utløyst skred kan også førekomme.

Frå ca. 600 moh kan det også finnast vedvarande svake lag i snødekket, som gjer at skred kan vere lettare å løyse ut og bli større enn om slike lag er fråverande. Det er stor usikkerheit knytt til om og kvar dette laget finst.

Det er også usikkerheit i vêrprognosane, og om det blir meir nedbør enn varsla vil også skredfara bli høgare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. mars 2023

Denne veka har det vore skiftande vêr. Det har vore mildvêr og regn opp til ca. 600 moh eit par gongar og snøbyer med vind frå vest/nordvest mellom mildvêra. Det er difor noko fuktigheit i snødekket i lavlandet medan det høgare kan vere fokksnøflak i leheng.

Førre helg snødde eit lag med små kantkorn ned. Under ca. 500 moh er dette truleg smelta, men høgare kan dette framleis vere eit problem. Utbreiinga av laget er usikker, og det er få observasjonar frå høgda. Torsdag vart det ved Lasletttinden observert drønn på ca. 600 moh og det var også gått eit flakskred, noko som kan skuldast kantkorn.

Kantkorn djupare i snødekket er stort sett under eit frossent og hardt snødekke, og har blitt fukta opp til 600 moh i alle fall.

Fjellvær

Fredag 3. mars 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Usikker lavtrykksplassering gir usikre prognoser på vind og nedbør.

Lørdag 4. mars 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til stiv kuling fra nordøst om formiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Usikker lavtrykksplassering. Vind og nedbørsprognoser er usikre.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS