Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 13.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Et svakt kantkornlag nede i snødekket kan løses ut fra avstand enkelte steder.

Skredfarevurdering

Rolig vær med bare litt nedbør gjør at den ferske fokksnøen fra helgen vil stabilisere seg utover dagen. Skredutsatte områder finnes bak rygger og i vindutsatte terrengformer. Der vil det være lett å løse ut skred som er store nok til å begrave en skikjører.
Det vil også være lett å løse ut skred i det kantkornlaget som ligger under mildværsskaren. Områder hvor det er mest sannsynlig er der det overliggende snødekket er tynt eller myk, eller i overgang fra tynt til tykt.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 12. mars 2023

Bygevær siden onsdag har gitt ulike snømengder i regionen. Lørdag morgen ble det målt 42 cm snø siste døgn i Nuvsvåg og 16 cm i Hammerfest, mens i Alta ble det målt 4 cm. Roligere vind torsdag og natt til fredag gjør at der det har kommet mye snø ligger det trolig mye løs, fin snø i overflaten. Samtidig har vinden opp til sterk kuling flyttet løssnøen inn i nordøstvendte leområder. Observasjoner av drønn ved skoggrensen tyder på dårlig bindinger i fokksnøen og med gammel snøoverflate.

Under mildværsskaren har det dannet seg et tynt lag med små kantkorn, som har uvisst utbredelse, særlig i høyden. Det er gjort observasjoner på at pålagringen av snø torsdag har gjort dette laget mer ustabilt. Det er observert kraftige drønn i snøen på lørdag litt nord for Alta i Stokkedalen og på søndag på Middagsfjellet øst for Alta.

Torsdag ble det fjernutløst et lite skred i skogen ved Langfjordbotn. Skredet gikk på små kantkorn som ligger under den siste omgangen snø.
Lørdag ble det observert en del små naturlig utløste skred ved skoggrensen i nordvendte heng på Eidvågtind.

Fjellvær

Søndag 12. mars 2023

7 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 13. mars 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS