Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Den siste uken har det begynt å danne seg kantkorn høyt i snødekke. Per nå er det ikke et problem i seg selv, men fokksnøflak dannet den siste tiden kan trenge lenger tid på å stabilisere seg.

Et dryss av nysnø og vind fra nordlig retning kan legge opp ferske fokksnøflak.

Det er fortsatt kantkornlag som ligger dypere i snødekket. Disse ligger flere steder dypt i snødekket og er for det meste vanskelig å løse ut for en enkelt person. Men vær særlig oppmerksom ved skoggrensen og over kulformasjoner i terrenget. Skytende sprekker og drønn er tegn på at svakt lag er til stede.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Det ligger mest snø i ytre deler av regionen. I skogen og stedvis på fjellet finnes det mye tørr løssnø. Fredag og lørdag har kraftig vind fra sørøst flyttet mye snø inn i nordvendte heng. Solen jobbet godt på fredag og søndag. Det har flere steder dannet seg tynn solskare i sørvendte heng.

Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har vist bare stedvis evne til bruddforplantning.

Den siste uka har det grunnet kaldt og klart vær dannet seg kantkorn i nedføyket nysnø høyt i snødekket.

Skytende sprekker er blitt observert ved Jonslettind på lørdag.

Fjellvær, 19.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vindforhold på dagen.

Fjellvær, 20.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS