Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 09.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Tirsdag fortsetter med milde temperaturer og litt nedbør. Snøpakken vil gradvis stabilisere seg, men det kan fortsatt være lett å løse ut våte skred i enkelte heng, og man kan heller ikke helt utelukke at et og annet skred løsner av seg selv. Vær varsom rundt og under skavler.

Skredfaren er høyest på Øksfjordhalvøya som fikk mye snø forrige uke.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. mai 2023

Forrige uke kom det en del nysnø, mest på Øksfjordhalvøya. Mildvær og regn søndag og mandag, har sannsynligvis fuktet snøen til fjelltopphøyde, og snødekket er vått i lavereliggende strøk.

Man kan ikke utelukke kantkorn i eller nært overgangen mellom snøen som kom forrige uke og gammel smelteomvandlet snø. Dette vil kunne være mest utpreget i høyden der mildværet ikke har tatt like godt. Dette er ikke bekreftet i observasjon, og det er stor usikkerhet rundt det.

Lørdag var det stor skredaktivitet, både løssnø og flak, på Øksfjordhalvøya i solskinnet. De fleste skredene små eller middels store.

Fjellvær

Mandag 8. mai 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør på Øksfjordhalvøya

Tirsdag 9. mai 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørvest. -1 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS