Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 22.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det neste døgnet vil det være noe vind fra sør og ferske fokksnøflak kan dannes. Enkelte steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred. Vær forsiktig i nordvendt sektor.

Snøskredfaren er generelt lavere på ytre enn indre strøk. Her finnes det et vedvarende svakt lag dypere nede i snødekket. Dette virker lite potent, men i indre strøk og i overgangen til tynt snødekke kan dette ikke helt utelukkes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 21. desember 2023

Onsdag kom det noe nysnø vest i regionen, dvs på Øksfjordhalvøya. I skogen, fjelldaler, søkk og renner ligger denne løs og ubunden. Over tregrensen finnes flak av ulik hardhet. Lenger øst og nord er mye av terrenget avblåst. Mange steder finnes det harde, bærende fokksnøflak. Særlig i nordvendt terreng har det samlet seg litt mer snø, vær obs på fokksnøflak her.

Fokksnøen dannet den siste tiden ligger på svake lag av nedføyket nysnø og overflatenært kantkorn (sannsynligvis dannet rundt den 16.12), mest i nordlig sektor.

Lenger nede i snødekket finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn. Faretegn har vært fraværende fra disse vedvarende svake lagene i det siste.

Fjellvær

Torsdag 21. desember 2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 22. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sør. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS