Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 08.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet om kvelden, mens i høyden må man unngå ferske og ustabile nysnøflak.
  • Størst fare fra mandag kveld

Skredfarevurdering

Første del av dagen er fersk fokksnø fra lørdag kveld hovedproblemet. Det kan være svært lett for en skiløper/skuter å løse ut skred i fokksnøen.

Utover dagen kommer det inn mer nysnø, som om kvelden går over til regn i lavlandet vest i regionen. Der det kommer regn på snø vil det løsne våte skred.
Faren for naturlig utløste skred er størst når nedbørsintensiteten og vinden er på det sterkeste mandag ettermiddag og kveld. Mest nedbør ventes i vestlige deler av regionen, så det er også her skredfaren er størst.

Enkelte steder kan det også gå store skred i gamle svake lag av kantkorn, men det har vært lite respons i disse lagene i det siste.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. januar 2024

Søndag er det observert svært mye tørr løssnø ved Alteidet, lengst vest i regionen. Sannsynligvis har det kommet noe mindre snø andre steder i regionen.
Før snøfallet var det en periode med lite nedbør og lave temperaturer som har gitt rim i overflaten mange steder. Flere steder i fjellet var det også løs snø i overflaten med iblandet rim og kantkorn.

Lengre ut mot kysten har det vært observert generelt lite snø og at terrenget er mer avblåst.

Nede i snødekket er det tjukke lag med kantkorn, som ikke har gitt faretegn eller utslag på stabilitetstester den site tida. Observasjoner ved Hammerfest tyder på at det lagdeling med kantkorn ikke er like aktuelt i lave høyder ute ved kysten.

Søndag ettermiddag er tre veger på Øksfjordhalvøya stengt på grunn av snøskred.

Lørdag ble det observert drønn i snøen ved Stortind i Langfjorden.

Fjellvær

Søndag 7. januar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Usikkerhet i nedbørmengde og vindretning/-styrke.

Mandag 8. januar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS