Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 09.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet natt til tirsdag, mens i høyden kan det løsne tørre skred i leområder.

Skredfarevurdering

Mye nysnø og perioder med sterk vind i helga har ført til at det ligger fokksnø i lesider. På grunn av milde temperaturer vil denne de fleste steder stabilisere seg raskt. Men stedvis kan det fortsatt være lett å løse ut skred i fokksnøen, særlig høyt til fjells.

Regn i lavlandet vest i regionen natt til tirsdag kan føre til noen våte skred. Siden det har kommet mye nysnø de siste dager kan skred bli store.

Tirsdag ettermiddag ventes ny vindøkning med kraftig vind fra NV. Dette vil føre til ny pålagring av fokksnø i lesider, der skred kan løsne av seg selv eller bli utløst av folk/skuter. På grunn av regn i lavlandet natt til tirsdag, er det nok lite løs snø å flytte på for vinden under ca 500 moh.
Det kan heller ikke utelukkes at det kan løsne skred på vedvarende svake av kantkorn i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. januar 2024

Søndag ble det observert svært mye tørr løssnø (40-50cm) ved Langfjorden, lengst vest i regionen. Ved Hammerfest er det mandag 25 cm løs snø.
Før snøfallet var det en periode med lite nedbør og lave temperaturer som har gitt rim i overflaten mange steder. Flere steder i fjellet var det også løs snø i overflaten med iblandet rim og kantkorn.

Lengre ut mot kysten var det forrige uke generelt lite snø og generelt avblåst.

Nede i snødekket er det tjukke lag med kantkorn, som ikke har gitt faretegn eller utslag på stabilitetstester den site tida. Observasjoner ved Hammerfest tyder på at lagdeling med kantkorn ikke er like aktuelt i lave høyder ute ved kysten.

Søndag ettermiddag var tre veger på Øksfjordhalvøya stengt på grunn av snøskred.

Lørdag ble det observert drønn i snøen ved Stortind i Langfjorden.

Fjellvær

Mandag 8. januar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 9. januar 2024

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til tirsdag. Bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense i løpet av dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS