Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 14.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Bygevær fra nord vil gi ferske nysnøflak i enkelte leheng som vil være lette å løse ut. Eldre fokksnøflak virker å ha stabilisert seg.

Observasjoner tyder på at det er i ferd med å dannes et nytt svakt lag med kantkorn mellom den nye snøen og siste mildværsskare, men utløsbarheten er foreløpig relativt beskjeden. Vær likevel ekstra varsom dersom du får faretegn som drønn eller skytende sprekker. Eldre vedvarende svake lag virker å være nøytralisert eller inaktive.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. januar 2024

Mildværet mandag gikk opp til ca 500-600moh sørvest i regionen, før det kom opp mot en halvmeter snø påfølgende dager.
Lenger øst og nord i regionen unnslapp det kraftigste mildværet, og her har nedbøren stort sett kommet som snø.

I indre strøk øst i regionen finnes det sannsynligvis fortsatt vedvarende svake lag i snødekket. På kystnære strøk vest og nord i regionen virker eldre vedvarende svake lag i snøen å ikke være et problem per nå. Det er forhold for et nytt vedvarende svakt lag som dannes høyt i snødekket mellom nysnø og siste mildværsskare.

Fredag observeres det drønn i snøen både i skogen og i fjellet, sørvest for Alta.

Fjellvær

Lørdag 13. januar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind på kysten

Søndag 14. januar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -22 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS