Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 17.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø, husk at det finnes svake lag i snødekket. Vindøkning fører til økt skredfare, enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Skiftende vindretning siste uka gjør at det finnes fokksnøflak i flere himmelretninger. Kuling i kombinasjon med litt nysnø lørdag vil danne ferske fokksnøflak i leheng. Som skiløper er det lett å utløse skred i den ferske fokksnøen.

I forbindelse med vindøkningen om kvelden kan det forekomme enkelte naturlig utløste skred.

Gamle fokksnøflak stabiliseres, men mange steder er det store ansamlinger, vær forsiktig i brattheng med store flak.

Vær oppmerksom på at fokksnøflak nå kan hvile på et svakt lag av kantkorn. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn! I områder med store flak kan eventuelle skred som løsner på kantkorn blir store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. februar 2024

Tidlig i uka og fram til torsdag var det sterk vind fra sør og sørøst. Fokksnøflakene fra denne perioden er harde og mange steder er det avblåst ned til gammel skare. Vinddreining fredag gjør at det nå finnes fokksnøflak i flere himmelretninger, men i mindre omfang enn gamle flak.

I skogen og skjermede formasjoner finnes løs snø eller myke flak.

Mildvær og regn 29/1 med plussgrader til minst 500 moh i ytre strøk har gitt skare opp til mildværsgrensa. Det er observert kantkorndannelse rundt skarelaget, men uten pålagring vil dette per nå ikke gi større skred. Observasjon fra Kvænangen tirsdag viser at skarelaget ligger nært overflata.

Fredag ble det observert to str 2 skred på veg i Akkarfjorden. Torsdag ble det registrert ett naturlig utløst str 2 skred i et vestvendt brattheng i Hammerfest.
Det har generelt vært stor skredaktivitet i forbindelse med sterk vind perioden mandag til torsdag med flere skred på veg, bla ved Akkarfjorden, Langfjorden, Neverfjordveien og Rypefjord.

Torsdag er det observert drønn og skytende sprekker på Mikkaltinden ved Jøkelfjordeidet. Siden tirsdag har det vært stor vindtransport.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør. -17 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 17. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS