Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 14.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan gå våte laussnø- og flakskred.

Skredfarevurdering

Det kan gå våte laussnø- og flakskred. Sannsynet er størst der det kjem mest regn og der sola tek på ettermiddagen, men mykje av snøen er allereie utsett for mildvêr og vil truleg tole det bra.

Det er usikkert om varme og fuktigheit når ned til vedvarande svake lag og svekker dei. Om det skjer, kan det gå større skred.

På dei aller høgaste fjelltoppane, der nedbør har kome som snø, kan det bli ustabile fokksnøflak som er lette å løyse ut når vinden blir sterkare på kvelden.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. april 2024

Mildvêr frå laurdag vil gå høgt til fjells og gje fuktig eller våt snøoverflate, og regn på natta vil bidra til å væte den meir. På dei aller høgaste toppane kan det vere noko nysnø. Når det blir kaldare utover ettermiddagen og kvelden kan det fryse på i høgda.

I påska var det tilhøve for danning av kantkorn høgt i snødekket, og skredaktivitet denne veka kan tyde på at det har skjedd. Det finns også vedvarande svake lag djupare i snødekket, men desse er ikkje eit problem no då dei er låst under hard snø.

Fjellvær

Lørdag 13. april 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om formiddagen. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 14. april 2024

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til søndag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Nullgradersgrensen faller utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS