Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 24.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Snødekket vil gradvis fryse til og det er generelt stabile forhold. I bratte heng der snøen fremdeles er veldig våt kan det være mulig å løse ut våte skred.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold og ikke noe utpreget skredproblem.

Med kaldere vær vil den våte snøoverflaten fryse til. Der hvor det ikke er kaldt nok og snøen ikke fryser til, vil det være mulig å løse ut små, våte skred. Husk at selv små skred kan få deg ut av balanse og ha store konsekvenser om du er på feil sted, slik som i nærheten av terrengfeller.

Unngå områder under glidesprekker og hold god avstand til skavler. Det er vanskelig å forutse når glideskred løsner og selv om det nå har blitt kaldt igjen, vil det være litt treghet i systemet.

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mai 2024

Snødekket er i all hovedsak smelteomvandlet og gjennomfuktet, og smeltes fort. Nysnøen fra starten av uken har blitt fuktet opp også høyt til fjells. I lavere strøk og rundt framstikkende steiner er snøen råtten.

På Svartfjellet ble to skavlbrudd observert mandag.

Fjellvær

Torsdag 23. mai 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -1 °C til 8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 24. mai 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til fredag. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS