Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 08.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig der det finnes fokksnø i høyden, og i bratt terreng der snødekket varmes opp ut over dagen.

Skredfarevurdering

Det er lett for en skiløper å løse ut skred i ustabile fokksnøflak. Tidligere i uken kom det nysnø på østlig til sørøstlig vind som dannet fokksnøflak i leheng mot nord og vest. Tykkelsen på flakene varierer, men er størst øst i regionen, hvor det kom mest snø. Her kan enkelte skred bli store. Fokksnøen kan noen få steder ligge på et svakt lag av overflaterim, her er det svært lett for en skiløper å løse ut skred. I disse områdene vi det ta lengre tid før fokksnøen stabilisere seg. Ellers forventes en gradvis stabilisering av fokksnøen pga. gunstige temperaturer. Der snøoverflaten varmes opp utover dagen, pga høyere temperaturer eller sol, kan det løsne våte og tørre løssnøskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I leheng mot vest og nord består snøoverflaten av fokksnøflak med varierende tykkelse og hardhet. Ellers er snødekket smelteomvandlet, med noen cm nysnø oppå skaren. I lavere høydenivå og i bratte solsider bløtes øvre del av snødekket opp utover dagen.

Torsdag gikk det et middels stort skred i en renne på nordsiden av Gaustatoppen.

I naboregionene er det observert et svakt lag av kantkorn og rim under den siste fokksnøen. Det kan ikke utelukkes at dette laget er tilstede også i Vest-Telemark. Fredag er det skiftende skydekke og store temperaturforskjeller mellom sol og skygge.

Fjellvær, 07.05.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -9 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 08.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS